Information om projektet

Formgivarens skattkistor i förundervisningsgrupperna hösten 2012

World Design Capital Helsinki 2012 -städerna Helsingfors, Esbo, Vanda, Grankulla och Lahtis genomför tillsammans ett projekt vid namnet Formgivarens skattkista, som ger förskolebarnen i dessa städer en inblick i design. Formgivarens skattkista är ett undervisningspaket för designfostran, som riktar sig till barn i förskoleåldern. Innehållet stöder sig på läroplanen och inspirerar barnen att utforska sin miljö ur designperspektiv genom lek, berättelser och egen aktivitet. Förskolan får behålla Formgivarens skattkista, som kan användas om och om igen i barnens designfostran.   

Uppgifterna går ut på att man funderar över vad formgivning eller design egentligen är för något. Slagorden Var finns design? och Sök efter design! bygger på den gamla kurragömmaleken, som alla barn känner till. Verkstäderna kretsar kring temat sko, som alla barn har erfarenhet av i vardagen.

Förskolepersonalen i varje kommun ges utbildning i början av hösten 2012 i hur skattkistan ska användas.

Projektet Formgivarens skattkista leds av Vanda och utgör ett inslag i programmet för World Design Capital Helsinki 2012. Året erbjuder upplevelser och möten med design såväl här hemma som internationellt; målet är att finna och presentera olika sätt att förbättra vår livsmiljö.